Varför ska man köpa en fullformatskamera?

En kamera med en 35mm stor sensor kallas för fullformatskamera. Fullformatskameror är dyra. Inte sällan kostar de över 20 000 kr och det finns inte många övre gränser för hur långt priset kan stiga. Dessutom är en fullformatskamera betydligt större och med tyngre objektiv. Men vad får man för pengarna och kan verkligen en fullformatskamera ta bättre bilder?

Det är fotografen som tar bilden

Det är värt att minnas att det är fotografen som tar bilden, inte kameran. Kameran är bara ett verktyg. Det finns många framgångsrika historiska fotografer vars bilder står sig idag, men som ändå inte hade bättre kamerautrustning än vad som finns i en mobiltelefon. Likaså finns det många med dyra fullformatskameror som aldrig lyckas ta en riktigt bra bild. Med det sagt menas att valet av kamera inte är avgörande för hur man lyckas som fotograf.

Skäl till att köpa en fullformatskamera

Givetvis finns det flera goda skäl som förr eller senare övertygar många fotografer om att en dag köpa en fullformatskamera. Anledningarna kan vara:

  • Inte lika vanliga. ”Vanliga” systemkameror har blivit så vanliga att de finns i vart och vartannat hem. En fotograf som önskar försörja sig och få betalt för sina bilder står gärna ut med att ha en bättre kamera än genomsnittet.
  • En fullformatskamera klarar oftast att ge lägre brus vid höga ISO. Om man tar en bild i skum belysning och inte vill använda blixten kan man höja ISO-talet, men höga ISO-tal ökar risken för att ett brus uppstår i bilden. Denna risk blir mindre med en fullformatskamera.
  • Ingen brännviddsförlängning.
  • Med ett vidvinkelobjektiv kan en fullformatskamera få mer vidvinkel än en annan kamera med mindre sensor.
  • Återger ett kortare skärpedjup vid samma bländare och utsnitt än en systemkamera med mindre sensor.
  • Bättre ljuskänslighet, vilket leder till att bilden man tar får mer information och kan återge motivet bättre.

Läs mer fakta om systemkamera