Konsten att framkalla sina bilder

Att framkalla sina egna bilder har gått från att vara en konst med mycket teknik i ett mörkerrum till att helt enkelt skriva ut sin digitala kopia på ett fotopapper där skrivaren egentligen är det enda som sätter gränsen för storlek och kvalitet på alstret.

Men vill du lära dig hur du optimerar bilderna både först i datorn, och även inställningarna för skrivare osv så finns det en hel del litteratur att läsa inom ämnet. Det är inte bara att klicka på skriv ut då färgbalans och liknande måste anpassas. Ibland kan det skilja stort på en utskrift och hur den ser ut i datorn, antingen är skärmen fel kalibrerad eller också så är det skrivaren, eller kanske en kombination.

Det finns så klart mycket litteratur inom foto, bilder och framkallning, en mängd kurslitteratur har skrivits inom detta populära ämne. Dock kan kurslitteratur och specialiserade böcker vara lite tråkiga i längden, men det finns otroligt mycket att lära sig genom någon av de fotospecialiserade tidningar som går att hitta på marknaden.

Även om dessa har riktigt seriösa och professionella artiklar om olika tekniker och tips vid framkallning så täcker de även ett betydligt bredare område och har därför nästan alltid någonting intressant inom nischen, bara man är åtminstone lite intresserad av foto. Att ta några tidningsprenumerationer, exempelvis på någon eller både av dessa fototidningar är att rekommendera:

Fotografen. Detta är en prefekt tidning för dig som är intresserad av foto och att lära sig att fotografera på rätt sätt. Allt från kamera inställningar, till val av motiv och att hitta rätt vinklar. Även denna tidning tar upp lite detaljer angående att framkalla sina bilder digitalt och även förberedelserna inför en eventuell utskrift.

En annan tidning som är en av de större inom branschen är Kamera & Bild. Denna tidning är bra mycket bredare i sina artiklar men även denna riktar sig till fotografer och bild intresserade. Kamera & Bild tar även upp lite mer tekniker och tester av olika kameror samt inställningar som kan göra att bilderna blir bra direkt utan att behöva behandla dem digitalt innan en utskrift.

Omslag Kamera & Bild