Glöm inte ramen

Att ta ett riktigt snyggt foto är inte lätt. Men det man ska komma ihåg är att det bara är det första steget till en snygg tavla. Sedan kommer framkallning och framförallt inramning med tavelram eller passepartout. Vad man väljer beror mycket på vad bilden föreställer.

Har man valt att ta ett lite uppställt familjefoto där hela familjen har gått till fotografen är det vanligaste att använda en relativt stor ram för att verkligen lyfta fram detta ”huvudobjekt” på väggen.

Men är det inte lika högtidliga bilder kan man lika gärna använda sig av en passepartout. Fördelarna är många.

För det första kan man forma en sådan inramning på det sätt man själv vill. Den som köper en tavelram får acceptera att den är i det formatet som den är. Det är inte så mycket att göra åt saken. Visar det sig att fotot är lite för stort blir man tvungen att klippa ner det.  Men använder man istället pappvarianten är det lättare att bestämma form och storlek själv.

För det andra handlar det om priset. Det är extremt billigt med passepartouter. Det gör att man kan välja flera olika och testa sig fram vilken som passar bäst.

Vill man kan man till och med tillverka den själv vilket pressar priset ytterligare. Men det man i så fall bör tänka på är att använda syrafritt papper och speciallim för just fotografier. Syran som vanligtvis finns i både papper och lim fräter sakta men säkert på fotot vilket gör att det efter några år kan förstöra färgen.  Syrafria produkter brukar gå att köpa på samma affär som säljer ramar och liknande fototillbehör. Ett exempel är http://passepartout.se/.

Sist men inte minst bör man tänka på i vilket sammanhang tavlan ska hängas upp. Oavsett om inramningen är snygg i sig själv så kan det skära sig rejält beroende på dess omgivning. Precis som det gäller med all inredning så ska ju del för del matcha mot varandra. Så har du övriga tavlor med guldramar så kanske man bör lämna de enklare och stilrenare modellerna.