Egna bilder eller andras?

När ett större collage skapas kan det ibland vara lockande att ladda hem en bild från internet som passar som ”sista pusselbiten” i collaget. Men är det lagligt? Frågan är minst sagt aktuell när bilder är så lättåtkomliga på nätet. När det gäller att använda bilder privat är det inte något problem. De kan laddas hem, framkallas och användas i hemmet.

De får däremot aldrig användas i ett kommersiellt syfte. Bland annat kan de inte säljas vidare i någon form (som bild på en mugg, t-shirt, osv). De får inte heller användas i marknadsföring eller på annat sätt som kan gynna ett företag.

Ska du använda bilderna privat kan du alltså med gott samvete ladda hem bilder och framkalla dessa. Men kom ihåg att enbart använda dem på ”rätt” sätt.

När det blir kommer till internet blir det däremot betydligt knepigare. Alla bilder som publiceras online kan ju kopieras av andra och därmed spridas extremt snabbt. Lägger du ut en bild på internet måste du därför vara helt säker på att bilden får användas.

Skulle du använda en bild som ett företag har rätt till kan de i slutändan kräva dig på skadestånd. För företagen kan det både handla om att de har rätten till bilderna och om att de inte vill att deras bilder användas vid ”felaktiga tillfällen”.

Skulle ett företag ta en bild av ett annat företag och använda bilder i marknadsföring ses detta knappast positivt. Är det en privatperson som använder en bild på en personlig blogg brukar det inte lika ofta skapa problem.

Ett sätt att undvika att bilder sprids till fel forum är att sätta en så kallad vattenmärkning på dem. Här nedan ses en bild från Däck-outlet där man valt denna lösning.

Bilden kan självklart kopieras och användas i olika sammanhang. Men eftersom vattenmärkningen finns där får de marknadsföring så fort bilden används. Dessutom kan den inte användas av konkurrerande företag.